zpět

ČNB dnes sazby zřejmě měnit nebude

29.9.2022

ČNB dnes sazby ponechá na stávajících úrovních. Eurodolar včera na novém dnu. Polský zlotý nejlevnější od konce července.

Sváteční obchodování „eurokoruny“ se nevymykalo několika předešlým dnům, když se větší část středy domácí měna držela u hranice 25,68 EURCZK. Ztráty koruna neprohlubovala jen díky ČNB, která je na trhu zjevně stále aktivní. Větší část dne oslabovaly zbylé středoevropské měny. Nedařilo se především maďarskému forintu, který v jeden okamžik proti euru ztrácel v intradenním vyjádření téměř 2 %. Ztráty zlotého byly zhruba třetinové, ale „cenovkou“ 5,12 PLNCZK byl nejlevnější za poslední 2 měsíce. Až odpoledne, spolu se snižující se averzí k riziku a také prohlášení Bank of England, regionální měny větší část středečních ztráty získaly nazpět. Od odpoledního zasedání ČNB žádnou zásadní změnu měnové politiky nečekáme. Počítáme tak, že se dnes koruna udrží v užším pásmu okolo 25,60 EURCZK.

Neobvykle volatilní seanci přinesl svatý Václav americkému dolaru. Ten ještě ráno atakoval „covidová maxima“ na 25,85 USDCZK, když se eurodolar propadl na nové dvacetileté dno až na 0,9540 EURUSD. Odpoledne se situace zásadně změnila, když se Bank of England vyjádřila v tom smyslu, že je připravena nakupovat britské státní dluhopisy v jakémkoliv množství, aby snížila tlak na britskou libru, která v posledních dnech velmi utrpěla po oznámení snížení daní vládou nové premiérky Trussové. Koruna tak nakonec den zakončila těsně nad hranicí 25,30 USDCZK. V noci ale dolar opět získal na síle a zpevnil k 25,50 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE