zpět

ČNB dnes jde opět se sazbou dolů

20.3.2024

V pořadí už třetí snížení sazeb ze strany ČNB proběhlo dnes. Centrální bankéři snížili sazbu z 6,25 % na 5,75 %. Úvěry a hypotéky zlevní, vkladové produkty budou méně atraktivní.

Snížení samotné se sice čekalo, ale část trhů počítala s rychlejším i pomalejším povolováním měnových podmínek. Nakonec se ČNB rozhodla jít střední cestou a hlavní sazba šla dolů o půl procentního bodu.

Hlavní důvod, proč si ČNB může dovolit uvolňovat měnové podmínky je pochopitelně rychlé snižování inflace. Ceny v ekonomice sice stále rostou, ale jen o 2 %, což je v souladu s cílem českých centrálních bankéřů.

Nižší sazby znamenají snížení úroků z úvěrů, což by mělo podniky i domácnosti motivovat ke spotřebě, a to i ze spotřebitelských úvěrů. To samé se týká hypoték. Na druhou stranu úroky z vkladů poletí dolů a dá se čekat tvrdý konkurenční boj mezi bankami.

Koruna byla v posledních dnech jako na houpačce v důsledku nejistoty, jak silně půjde ČNB se sazbou dolů. Ještě začátkem března se držela nad 25,35 EURCZK, aby koncem minulého týdne dostala až k 25,10 EURCZK. Tento týden opět klesla k 25,30 EURCZK, protože posílala očekávání, že ČNB sníží sazbu o půl procentního bodu. Do té doby bylo ve hře i menší snížení.

Slabší koruna je výhodná především pro exportéry, kteří za své zboží inkasují eura, která pak vyšším kurzem směňují do korun. O to samé přicházejí čeští dovozci. V nejbližších týdnech je pravděpodobné, že se koruna udrží v širším pásmu kolem 25,40 EURCZK v závislosti na očekávání rychlosti snižování sazeb.