zpět

ČNB dle očekávání sazby nezměnila

29.9.2023

Sazby na domácí měně nezměněny. Korunové sazby zřejmě zůstanou vyšší po delší dobu. Dnes dorazí konečný výsledek tuzemského HDP za 2Q. Za eurozónu bude zveřejněn předběžný výsledek zářijové inflace.

Středeční „předsváteční“ obchodování nejprve přineslo koruně ztráty, tento krátkodobý trend se ale otočil po měnovém jednání ČNB. Dopoledne ještě koruně oslabovala, když po poledni téměř atakovala hranici 24,50 EURCZK. Koruně nepřinesla zisky ani tak zpráva o jednomyslném ponechání sazeb na stávající úrovni, ale spíše zmínka o tom, že i v dalších kvartálech se budou sazby pohybovat nad úrovní doporučenou poslední prognózou ČNB. Jednání se tak neslo spíše v jestřábím resp. „neholubičím“ duchu a domácí měna na něj reagovala posílením o zhruba 15 haléřů, aby středeční seanci zakončila těsně nad úrovní 24,30 EURCZK.

Dolaru přinesla středa další posílení, když se poprvé od loňského prosince obchodoval nad hranicí 23,20 USDCZK. Na „dolarkoruně“ nešlo o to, že by obecně ztrácela domácí měna, výrazné zisky si na trhu připisoval dolar. Ten poprvé v tomto roce zpevnil pod hranici 1,0500 EURUSD. Nebyli jsme svědky zveřejnění žádných dat, jde spíše o celkovou náladu na trhu, kdy dolar „vydělává“ na vzrůstající averzi k riziku, která se projevuje např. poklesem akciových trhů.

Více k očekávaným událostem ZDE