zpět

ČNB ani v únoru neintervenovala

12.4.2023

Včera zveřejněný vývoj devizových rezerv ČNB ukázal, že ani v únoru ČNB na trhu neintervenovala. Kurz tak na současných silných úrovních drží pouze tržní poptávka a nabídka.

Včerejší domácí zveřejněná data o stavu devizových rezerv ukázala, že ČNB ani v únoru nepůsobila intervencemi na kurz české koruny. Ten je tak nadále pouze pod vlivem tržních faktorů a ani při oslabení způsobeném nervozitou z bankovního sektoru (SVB, Credit Suisse) koruně ČNB nijak nepomáhala v návratu k současným silnějším úrovním.

Do nového týdne po Velikonocích koruna nicméně nevstoupila úplně úspěšně – ráno se ještě nacházela těsně nad hladinou 23,30 EURCZK, do odpoledne oslabila ke 23,50 EURCZK. Zhruba desetihaléřovou ztrátu zaznamenala i vůči americkému dolaru, když oslabila nad 21,50 USDCZK.

Mezi dnešní nejsledovanější data bude patřit americká inflace. Ta by měla zpomalit k 5 %, z předchozích 6,0 %. K tomu pak večer bude zveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu. To vše opět může zahýbat s očekáváními, co dále udělá nebo neudělá Fed. Očekávání jsou jako na houpačce, trh nyní mírně favorizuje ještě jedno zvýšení dolarových sazeb.

Na domácí data o inflaci si budeme muset počkat do zítra. Dnešní den zatím přinesl údaje o březnové nezaměstnanosti. Ta překvapila poklesem na 3,7 %. Přetrvávající napětí na trhu práce může trochu přidělávat vrásky ČNB, neboť mzdy by mohly růst rychleji než ČNB očekává a může hrozit mzdově inflační spirála. V takovém případě by ČNB přistoupila k dalšímu zvyšování sazeb.

Více k očekávaným událostem ZDE