zpět

Čínská vláda dosáhne inflačního cíle

14.10.2022

Spotřebitelské ceny v září v Číně meziročně vzrostly o 2,8 % a v meziměsíčním vyjádření šly nahoru o 0,3 %. Inflace je tak nejvyšší od dubna 2020

Na růst cenové hladiny mělo největší vliv zdražování potravin, které vyskočily o 8,8 %, což je nejvyšší hodnota za více než dva roky. Významný rozdíl mezi Evropou a Čínou tkví v tom, že tamní ceny nepotravinářského zboží sice vzrostly o 1,5 %, což představuje zpomalení tempa růstu, zatímco ceny v Evropě mají tendenci stále ještě zrychlovat.

Nejmarkantnější zpomalení růstu je vidět u cen za dopravu. Složka, která v západním světě roste prakticky nejrychleji v Číně zpomalila tempo na 4,5 %.  

Čínská vláda zcela jistě splní stanovený cíl růstu cen pro letošní rok, protože ten je postaven na 3 %, nicméně tohoto tempa tamní inflace nedosáhla v ani jednom letošním měsíci. Ne příliš ambiciózního závazku tedy bude dosaženo.

Ani v dalších měsících se nedá čekat, že by čínské spotřebitelské cen šly nahoru nějak výrazně rychle, spíše naopak. Podíváme-li se na zářijové ceny v průmyslu, které kauzálně předcházejí těm na pultech obchodů, zjistíme, že doslova duply na brzdu. Vzrostly totiž jen o 0,9 %, což je oproti srpnovému růstu 2,3 % výrazné zpomalení. Pro ilustraci, české průmyslové ceny rostou o více než 25 % a navíc zrychlují své tempo.