zpět

Čínská nezaměstnanost v květnu stagnovala na 5,2 %

15.6.2023

Jedná se o šestnáctiměsíční minimum, na kterém podíl lidí bez práce v Číně stagnuje už druhý měsíc. Touto optikou se jedná o slušný výsledek. Palčivá je nezaměstnanost mladých Číňanů, ta dosahuje 20,8 % a roste!

Nezaměstnanost lidí v produktivním věku ve věkové kategorii 25-59 let v květnu klesla na 4,1 %, což je skvělý výsledek. Koulí na noze trhu práce jsou však mladí. Situace u nich je diametrálně odlišná než ve většinové společnosti. Ve věku 16-24 let každý pátý Číňan nepracuje.

Většinou se jedná o mladé lidi na vesnicích a v menších městech, protože ve 31 největších městech dosahuje průměrná nezaměstnanost 5,5 %. Je tedy vyšší než v celé Číně. Mladí na venkově představují sociální oblast, ve které čeká čínské úřady mnoho práce. Jednou z věcí, která se mladým nelíbí, je délka pracovního týdne, ten v květnu dosáhl na 48,6 hodiny. Číňané pracují reálně o jeden den více než Evropané.


Pro letošní rok si čínská vláda stanovila maximální míru nezaměstnanosti na 5,5 % už dnes je jasné, že tento cíl bude splněn.