zpět

Čínská inflace zpomaluje, náklady na bydlení tam dokonce klesají

9.11.2022

Zatímco celý svět bojuje s robustním zdražováním, Číně se daří ceny dostávat pod kontrolu. V říjnu se tamní ceny meziročně zvedly jen o 2,1 %, což je výrazné zpomalení oproti předchozímu měsíci.

Čínská komunistická strana si dala pro letošek cíl růstu cen, a sice, že ceny na pultech obchodů se nezvednou o více než 3 % a už nyní je jasné, že tento plán bude splněn. Jen pro srovnání, ceny v ČR za poslední měsíc šly nahoru meziročně o 18 %. Domácí data za říjen se sice dozvíme až zítra, ale tempo zdražování bude velmi podobné jako v září.

Za nižším růstem cen v Číně stojí především mírnější tempo zdražování potravin. Ty šly meziročně nahoru jen o 7 %. Ke zpomalení došlo i v oblasti nepotravinářského odvětví, a sice na 1,1 %.

Největší rozdíl oproti ČR je v oblasti nákladů na bydlení. U nás je tato položka, se sektorem dopravy, největším faktorem zdražování, a to zejména kvůli růstu cen energií. V Číně náklady na bydlení meziročně dokonce klesly o 0,2 %.

Do celkového růstu cen v ČR negativně promlouvají dva faktory, jedním je fatální závislost na válčícím a agresivním Rusku v oblasti energetických surovin, přičemž vztah Číny s Ruskem je výrazně přátelštější než s ČR, a proto jsou příznivější i ceny těchto surovin. Druhým neblahým domácím faktorem růstu cen je vysoce expanzivní fiskální politika této, a především předchozí vlády.