zpět

Čínská ekonomika zpomaluje

18.10.2023

Čína vzrostla ve 3Q letošního roku meziročně o 4,9 %, což je podstatné zpomalení z růstu v předchozím čtvrtletí. Je to jen potvrzení toho, o čem se ví už delší dobu, že Čína prochází velmi složitým obdobím.

Ještě ve 2Q rostla Čína o 6,3 % a i to bylo úhlem pohledu druhé největší ekonomiky světa málo. Ve 3Q šla nahoru jen o 4,9 %, což je velmi špatný výsledek. I když jsou vidět pozitivní oblasti čínské ekonomiky jako maloobchodní tržby, které v září vzrostly o 5,5 %, přesto se jedná spíše o výjimku. Protivahou jsou například kolosální problémy na realitním trhu a lze pokračovat.

Co se nehodí, to se nezveřejňuje. Zářijová nezaměstnanost klesla na 5 %, ale už několik měsíců vláda nezveřejňuje alarmující statistiku, která říkala, že mladí Číňané do 24 let mají nezaměstnanost nad 20 %. K tomu lze ještě přidat skutečnost, že pracovní týden v Číně je sedmidenní, což zejména mladí nejsou ochotni snášet.

Úhlem pohledu evropské země by meziroční růst o 4,9 % byl vynikajícím výsledkem, ale čínskou optikou se jedná o zklamání. Tamní ekonomika musí nutně růst podstatně rychleji, ale dnes na to prostě nemá.