zpět

Čínská ekonomika výrazně zpomalila

17.1.2023

Ve 4. čtvrtletí loňského roku čínská ekonomika meziročně vzrostla jen o 2,8 % a oproti předchozím třem měsícům dokonce pouze stagnovala.

V posledních letech se děje něco, na co Číňané nejsou vůbec zvyklí, a sice na velmi mírný růst tamní ekonomiky. Meziroční zvětšení celého hospodářství jen o 2,8 % je studenou sprchou, protože to představuje výrazné zpomalení. Relativně normálně rostla Čína naposledy ve 2.Q 2021, tehdy šla ekonomika meziročně nahoru o 7,9 %. Od té doby se drží na podstatně nižších hodnotách.

Co by byl pro evropské ekonomiky slušným růstem, je pro Čínu prakticky pád. Zvyšování ekonomického standardu a životní úrovně Číňanů je hlavním esem v rukávu komunistů v Číně.

Vládnoucí strana naordinovala pro loňský rok pro druhou největší ekonomiku světa tempo růstu o 5,5 %, ale za ta šla nahoru pouze o 3 %. Tento rozdíl může mít drtivý dopad na spokojenost Číňanů a ve spojitosti s restrikcemi kolem covidu mohou přijít další nepokoje.

Dobře si nestojí ani dílčí data. Průmyslová produkce za prosinec meziročně vzrostla jen o 1,3 %, nezaměstnanost dosáhla na 5,5 % a maloobchodní tržby dokonce klesly o 1,8 % a je to už třetí měsíc, kdy Číňané utrácejí méně než před rokem.   

Čínská nezaměstnanost je obzvlášť alarmující. Zatímco podíl lidí bez práce ve věku 25-59 let se snížil na 4,8 %, u mladých Číňanů ve věkové kategorii 16-24 let dosáhl 16,7 %.