zpět

Čínská ekonomika překvapila svým růstem

18.4.2023

Ekonomika Číny za 1Q 2023 meziročně nečekaně vzrostla o 4,5 %, což je výrazně lepší výsledek, než jaký čekaly trhy. Mezičtvrtletně šla nahoru o 2,2 %. Každý pátý mladý Číňan nepracuje.

Snaha Číny o nastartování silného růstu po opuštění strategie nulové tolerance vůči COVID19 nese zjevně své ovoce. Nezaměstnanost za březen je na sedmi měsíčních minimech. Dál klesá podíl lidí bez práce ve věku 25-59 let na 4,3 %. Naopak problém u mladých Číňanů roste. Nezaměstnanost ve věkové kategorii 16-24 let znovu vzrostla na 19,6 %. Každý pátý mladý Číňan nemá práci, a to je alarmující.

Jelikož celková nezaměstnanost je na velmi nízkých hodnotách, tržby maloobchodníků letí nahoru. Za březen totiž meziročně vzrostly o 10,6 %, což je nejvyšší růst od června 2021. Číňané utrácí skoro za vše výrazně více než oni. Trh s auty se oživil, když vzrostl o 11,5 %, ale zkrátka nepřišli ani obchodníci se šperky, oděvy, kosmetikou nebo mobilními telefony.

Podobně dobře na tom byl i březnový průmysl. Ten meziročně vzrostl o 3,9 %, avšak tento výsledek se víceméně čekal, takže se nejedná o překvapení jako u nezaměstnanosti nebo u celkového HDP.

Oživení Číny je dobrou zprávou i pro zbytek světa, protože by se mohly pomalu narovnávat výpadky v dodávkách polotovarů a materiálu do výroby i v ČR. Nejlidnatější země světa se pravděpodobně poučila, že nulová tolerance vůči COVID19 byl krok špatným směrem.