zpět

Čína využívá situace a „koupí dip“ v Rusku

9.3.2022

Situace měn regionu střední Evropy se uklidňuje. USA přestanou dovážet ruskou ropu, plyn a uhlí. Ukrajina zřejmě slevuje ze svých nároků a netrvá na členství v NATO. Polská centrální banka zvýšila sazby více než se čekalo.

Včerejšek je prvním dnem od vpádu ruských agresorů na Ukrajinou, kdy si měny regionu střední Evropy připisovaly zisky. Česká koruna se ve večerních hodinách obchodovala kolem 25,45 EURCZK, na páru s americkým dolarem pak 23,25 USDCZK. Obdobně posílil i maďarský forint a polský zlotý, kterému pomohla mimo jiné i polská centrální banka NBP. Ta zvýšila hlavní úrokovou sazbu nad očekávání trhů o 75 bb na úroveň 3,5 %. Rizikovým aktivům přispěla sleva na ukrajinských požadavcích. Ukrajina přestává trvat na členství v NATO. Trhy uklidňuje i přístup EU, která se chystá vydat „válečné dluhopisy“.

Válečné situace dokonale využívá Čína. Chystá se totiž nakupovat podíly v ruských producentech energií a surovin. Čína si zachovává v konfliktu odstup a zároveň dokonale využívá obchodní příležitost koupit levně podíl v ruském strategickém odvětví, které produkuje komodity na historických maximech.

Makrokalendář toho dnes mnoho zajímavého nenabídne. I pro dnešní den se tak vše točí kolem války na Ukrajině.

Maďarská inflace v únoru meziročně zrychlila na 8,3 %, meziměsíčně 1,1 %.

Z oblasti eurozóny nedorazí žádné významnější zprávy.

Z USA jsou na programu informace k zásobám ropných produktů.