zpět

Čína do roku 2025 zavede revidované předpisy o boji proti praní špinavých peněz v kryptoměnách

31.1.2024

Čína se chystá do roku 2025 zavést revidované předpisy proti praní špinavých peněz (AML-Anti money laundering), aby bojovala proti rostoucím rizikům spojeným s transakcemi s kryptoměnami. Stane se tak po téměř dvou desetiletích od poslední významné novelizace čínských předpisů proti praní špinavých peněz.Proč je revize nutná? Jaké problémy má řešit a jaký může mít dopad na krypto průmysl.

Praní špinavých peněz vždy vyvolávalo obavy vlád na celém světě a Čína není výjimkou. Ve snaze řešit rostoucí rizika, která představuje vznikající odvětví kryptoměn, se Čína chystá do roku 2025 zavést revidované předpisy proti praní špinavých peněz (AML). Tato přelomová novela přichází po 18 letech od poslední významné revize v roce 2007.

Proč je potřeba revidovat předpisy proti praní špinavých peněz?

Požadavek na větší kontrolu kryptoměnových transakcí se mezi tvůrci politik v Číně neustále zvyšuje. V reakci na tento naléhavý zájem premiér Li Kche-čchiang nedávno předsedal výkonnému zasedání Státní rady, na kterém se projednával revidovaný zákon AML. První revidovaný návrh byl v zemi navržen v roce 2021 a očekává se, že po absolvování několika legislativních procesů bude podepsán do roku 2025.

S vědomím naléhavé potřeby bojovat proti praní špinavých peněz zahrnujícímu digitální aktiva se diskusí o revidovaném návrhu aktivně účastnili významní vědci a finanční odborníci. Wang Xin, profesor právnické fakulty Pekingské univerzity, zdůraznil, že je důležité řešit otázky související s praním peněz z kryptoměn na právní úrovni. Zdůraznil, že využívání kryptoměn a digitálních aktiv k praní špinavých peněz se stalo hlavním trendem, přičemž stávající čínské zákony postrádají jasnou definici digitálních aktiv.

Revidovaný návrh předpisů proti praní špinavých peněz sice obsahuje preventivní opatření proti praní špinavých peněz z digitálních aktiv, ale chybí v něm operativní pokyny pro následné zabavení, zmrazení, odečtení a konfiskaci aktiv. Toto "rozpojení" vyžaduje další zlepšení v boji proti praní špinavých peněz souvisejících s digitálními aktivy.

Přísnější pokyny pro bezpečnější krypto průmysl

Od roku 2021 Čína zavedla plošný zákaz používání kryptoměn, včetně offshore burz a těžebních aktivit. Uživatelům na pevnině se však podařilo najít způsoby, jak získat přístup na trh s kryptoměnami, což vedlo ke zvýšení rizika praní špinavých peněz. Cílem nových pozměněných předpisů je řešit tyto problémy zavedením přísnějších pokynů k omezení nezákonných aktivit a ochraně finančního ekosystému.

Závěr

Zavedením přísnějších pokynů a řešením mezer v zákoně se Čína snaží vytvořit bezpečnější prostředí pro investory i pro celý finanční systém. Vzhledem k tomu, že se krypto prostředí nadále vyvíjí, je pro vlády zásadní, aby držely krok s nejnovějším vývojem a odpovídajícím způsobem přizpůsobily své regulační rámce.

Krok směrem k revizi předpisů o boji proti praní špinavých peněz zdůrazňuje naléhavou potřebu sledovat a regulovat kryptoměnové transakce, které se staly terčem rostoucího zájmu v Číně. Následné zlepšení v boji proti praní špinavých peněz v digitálním prostředí má potenciál posílit integritu finančního systému a ochránit investory před nekalými praktikami. Přestože revidované předpisy naznačují ochotu Číny přizpůsobit své právní rámce rychle se měnícím technologickým trendům, budou vyžadovat pečlivou implementaci a další úpravy, aby efektivně odpovídaly výzvám spojeným s krypto-transakcemi a praním špinavých peněz.