zpět

Chuť Čechů utrácet dál padá

5.8.2022

Pád domácích maloobchodních tržeb pokračuje a Češi jsou stále méně ochotni utrácet. V červnu se meziročně propadly o 6 %, meziměsíčně šly nahoru o 0,2 %.

Na Čechy drtivě dopadá negativní vliv inflace a pod tlakem zdražování se omezují ve spotřebě. Jediné, co stojí mezi spotřebiteli, a ještě většími ekonomickými problémy je nízká nezaměstnanost. Ta se za poslední měsíc snížila na 3,1 %, což je vynikající výsledek. Po včerejších slovech A. Michla z ČNB by se mělo ekonomice dařit i v dalším období, ale hrozby tu beze sporu jsou.

Pro domácí spotřebitele je to především nižší chuť Němců utrácet. Nejistota, kterou prožívají ve spojitosti se zimními měsíci nedává mnoho důvodů pro rozhazování a v ČR je to podobné.

Navázanost domácí ekonomiky na německou je jasná a jen těžko si lze představit. že klesnou-li objednávky v Německu, že se to nedotkne českých podniků a potažmo domácí nezaměstnanosti. Češi tedy neutrácí tolik za zbytné zboží a alespoň část rodin tvoří rezervy.   
Tržby maloobchodníků ve specializovaných prodejnách s obuví a oděvy klesly o 13,3 %, s výrobky pro sport a rekreaci o 11,9 % a s počítači a telefony o 11,3 %.