zpět

Čeští centrální bankéři uklidňují trhy

19.5.2022

Zatímco burzy a měny ve střední Evropě včera rostly, západní akciové indexy skončily v červeném a americké trhy pak skončily výrazným poklesem. Čeští centrální bankéři trhy ujišťují, že další zvyšování sazeb zůstává hlavním nástrojem v boji s inflací.

Při pohledu na včerejší vývoj na pražské nebo budapešťské burze by se mohlo zdát, že středeční obchodování bylo plné optimismu. Jenže za růstem pražské burzy stály hlavně akcie ČEZ, které přidaly 8 % po zprávě o možném rozdělení firmy na výrobní a distribuční část. Západoevropské indexy pak končily vesměs v červeném a americké akcie pak postihly výrazné propady.

Středoevropským měnám ale včerejší vývoj přinesl mírné zisky, koruna se tak odpoledne dostala ke 24,62 EURCZK. K tomu jí pomáhají i centrální bankéři. Zatímco A. Michl od svého jmenování spíše mlčí, včera byly zveřejněny rozhovory s T. Holubem, T. Niedetzkým a komentář přišel i od V. Bendy. A toto jestřábí křídlo ujišťuje trhy v tom, že sazby zůstávají hlavním nástrojem v boji s inflací a že tedy červen přinese další zvýšení sazeb. (Dodáváme, že to pravděpodobně bude opět výrazné zvýšení.) Současně vyjádřili i obavy, jaká by byla reakce trhů na další změny v bankovní radě holubičím směrem. (Což je možná trochu vzkaz pro Miloše Zemana.)

Inflace a měnová politika ale samozřejmě zůstává tématem i ve světě. V eurozóně byla včera zveřejněna finální dubnová inflace ve výši 7,4 %. S komentářem z ECB včera přišel Oli Rehn, podle kterého první zvýšení sazeb přijde letos v létě a ECB by se měla velmi rychle posunout z prostředí záporných sazeb.

Futures na evropské indexy dnes ráno ukazují na pokles, evropské trhy tak dnes mohou následovat americkou burzu a negativní nálada zřejmě zabrání koruně v dalších ziscích.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Pokud dnes nepřijdou další komenty z ČNB, tak nás domácí zprávy nečekají. V Maďarsku bude oznámena týdenní depozitní sazba, která by měla zůstat na 6,45 %.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny dnes žádná zásadní data nepřijdou. Eurodolar se po ránu drží na 1,0480 EURUSD.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA dnes budou zveřejněna pravidelná čtvrteční data z amerického trhu práce. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti by se měly držet kolem 200 tis. Koruna k dolaru dnes zahajuje na 23,50 USDCZK.