zpět

Český průmysl přešlapuje na místě

6.9.2022

Domácí průmysl se pohybuje u dna a prakticky neroste. V červenci se meziročně zvedl jen o 0,8 % a meziměsíčně dokonce klesl o 0,3 %. Nové zakázky ze zahraničí klesají, což je velmi špatná zpráva.

Celková hodnota nových zakázek se zvedla o 2,2 %, ale v případě těch zahraničních ČSÚ zaznamenal pokles o 2,1 %. Domácí zakázky se zvedly o 12 %, ale pro domácí ekonomiku jsou zásadní především ty z Německa. Podnikové objednávky u našich západních sousedů v červenci meziměsíčně klesly o 1,1 %.

Znovu se potvrzuje fatální závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu. Ten byl totiž loni v červenci nahoře a nové zakázky na tom byly velmi slušně, letos je však situace vzhledem k cenám a celkové situaci na trhu odlišná a toto odvětví je nyní koulí na noze.

ČR je dokonce pod průměrem EU. Eurostat říká, že nejnovější data z června vykázala růst o 3,2 %, ale český průmysl šel v tomto měsíci nahoru jen o 1,7 %. Na lepší časy to zatím příliš nevypadá. Ceny rostou, rozpočty firem i domácností jsou napjaté a Češi začnou ještě více přemýšlet nad svými výdaji.