zpět

Český průmysl padá o 3,8 %

6.6.2022

Český průmysl za duben meziročně klesl o 3,8 % a meziměsíčně se snížil o 0,8 %. Domácí průmyslová výroba už devátý měsíc roste tak nepatrně, že se drží v blízkosti nuly, nebo dokonce padá a snižuje se. To je bohužel případ i dnes zveřejněných dubnových čísel.

Dnešní výsledek jen potvrdil to, co všichni tuší. Problémy v německé ekonomice nemohou zůstat bez odezvy na české straně. Ceny rostou, chuť Němců utrácet je výrazně nižší než v předchozích měsících, očekávání budoucího vývoje nákupních manažerů ve výrobě klesají, a to je jen malý výčet toho, proč nemá domácí průmysl na růžích ustláno.

Lze vidět však i pozitivní známky. Průmysl loni v dubnu vzrostl o 55 %, což znamená, že dnešní výsledek se poměřoval s vysokou srovnávací základnou, a přesto skončil v jednociferném propadu. To znamená, že letošní dubnový výsledek, lze z tohoto úhlu pohledu hodnotit vcelku pozitivně.

Nové zakázky meziročně vzrostly o 3,1 %. Zatímco zahraniční šly nahoru o 2,4 %, domácí o 4,6 %, což se na první pohled může jevit jako slušná kondice, ale meziměsíčně nové zakázky klesly o 2 %. Meziměsíční srovnání je v této době velmi důležité, protože dobře popisuje krátkodobý vývoj.

V dalších měsících se žádný velký obrat čekat nedá. Válka na Ukrajině zdražuje prakticky vše a spotřebitelé se obávají o své budoucí příjmy. Ti, co mohou více šetří, ale neustále přibývá těch, kteří rezervy tvořit nemohou a nakupované zboží se omezuje jen na to nezbytné. Tato situace nenahrává růstu průmyslové produkce a dokud neskončí válka na Ukrajině, domácí průmysl bude balancovat