zpět

Česku chybí zaměstnanci. Nábor těch zahraničních je stále zdlouhavý

26.10.2023

Míra nezaměstnanosti v České republice je dlouhodobě velmi nízká. Česko se vedle Polska řadí mezi evropské premianty, pro firmy to ale příliš pozitiv nemá, spíš naopak. Nedostatek pracovní síly totiž čeští zaměstnavatelé pociťují téměř každý den a zatím se nepovedlo přijít s možnostmi, jak tento problém efektivně řešit. Česko se snaží lovit talenty i za hranicemi, v porovnání se svými sousedy ale zaostává.

Dostupné statistiky ukazují, že v České republice momentálně pracuje zhruba 900 tisíc lidí ze zahraničí. V porovnání s rokem 2015 se tento počet zvýšil na dvojnásobek. Do velké míry tento fenomén souvisí i s probíhající válkou na Ukrajině, kvůli které se do České republiky přesunulo několik stovek tisíc lidí. Podle dostupných dat je momentálně v česku 301 tisíc pracujících osob z Ukrajiny.

Velké zastoupení tu ale mají i Slováci (236 tisíc). Solidní počet tu je ale i mezi Poláky (52 tisíc), Rumuny (49 tisíc), Bulhary (39 tisíc), Vietnamci (38 tisíc), Maďary (25 tisíc) nebo Rusy (24 tisíc).

Poměrně silně roste počet i vysoce kvalifikovaných lidí ze třetích zemí, mezi kterými dominuje v poslední době hlavně Indie. Počet v Česku pracujících cizinců ze zemí Evropské unie nyní dosahuje na 444 tisíc. Osob z mimoevropských zemí je však ještě o 17 tisíc víc. Do budoucna je navíc možné očekávat, že tento trend bude pokračovat i dál.

Řada lidí navíc na zařazení na český pracovní trh stále čeká. Největší počet osob pochází momentálně z Filipín, Mongolska, Indie, Moldavska nebo Kazachstánu. Poptávka mezi zaměstnavateli je ve vztahu k osobám ze třetích zemí největší mezi řidiči tahačů, svářeči, skladníky, zedníky nebo třeba pomocnými kuchaři. Obrovská poptávka je ale zároveň po montážních a stavebních dělnících.

Při pohledu do fungování jednotlivých firem je ale patrné, že ani stále rostoucí počet pracovníků ze zahraničí z posledních let není optimální. Byrokratické formality jsou totiž často velmi náročné a trvá i více než dva roky, než se firmě podaří je splnit. Čekací lhůta na celkové schválení žádosti trvá v případě Indů až 27 měsíců, u Mongolů je to zhruba 14 měsíců. Dlouho se ale čeká i u Kazachů (7 měsíců) nebo Filipínců (6 měsíců), ukazují dostupné statistiky.

Čeští podnikatelé se za hranicemi dlouhodobě snažili najít hlavně cenově příznivou pracovní sílu. Důvodem totiž bylo, že Češi často už nechtějí vykonávat typické manuální profese, a i kvůli vysoké konkurenci mezi zaměstnavateli velmi hojně vyžadují i vysokou mzdovou sazbu, která však je pro celou řadu firem jen těžko možná. V posledních letech se ale tyto trendy částečně proměňují a podniky působící v České republice tam stále častěji vyhledávají i kvalifikovanou pracovní sílu, kterou potřebují i do vysokých firemních postů.

Je zřejmé, že v současné době Česko postrádá odborné pracovníky v oblasti strojírenství, elektrotechniky nebo třeba IT. I díky pracovníkům ze zahraničí tak společnosti následně získají konkurenční výhodu, která jim mnohdy umožňuje dosáhnout lepších ekonomických výsledků. Pozitivní dopady to však má i na HDP celého státu.