zpět

Česká koruna zkorigovala stav, dnešní den by měl patřit dolaru

1.8.2023

Průmyslová aktivita v Evropě je stále v útlumu. Index PMI z USA zřejmě vykáže výrazně lepší situaci, ani zde ale ne bezproblémovou. Dolar dnes může výrazněji posilovat.

Včera se české koruně podařilo posílit na 23,88 EURCZK a dostat se tak zpět na červencový průměr. Uvidí se, zda a jak bankovní rada ČNB ve čtvrtek na svém zasedání bude komentovat očekávané rychlé snižování měnově politických sazeb, které finanční trhy v minulých dnech zacenily v neprospěch naší domácí měny. Polský zlotý vůči koruně posílil na 5,42 PLNCZK, na měnovém páru s eurem se u zlotého žádný výraznější pohyb neodehrál. Polská měna nadále potvrzuje roli favorita střední Evropy a ekonomický vývoj v zemi dává tušit, že dobré výsledky zlotého nejsou u konce. Pondělní seance naopak nevyšla maďarskému forintu, který vůči euru ztratil a propadl se na 386 EURHUF, vůči české koruně pak oslabil na 16,2 CZKHUF. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 23,88 – 23,95 EURCZK.

Na hlavním měnovém páru včera trval stav 1,10 EURUSD. Změnu přinesla až noc na dnešek, kdy se dolaru podařilo dostat na 1,099 EURUSD, odkud dnes ráno „startuje“. Vzhledem k dnešním makrodatům se dá očekávat, že dolar dnes své zisky vůči euru ještě rozšíří. Na měnovém páru s českou korunou včera koncem dne dolar nejprve otočil situaci, kdy se koruně zpočátku dařilo, noc a dnešní ráno už se nesly ve znamení ztrácející koruny a aktuálně se měnový pár drží na 21,81 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE