zpět

Česká koruna se vyhřívá na kurzovním výsluní

3.1.2023

Česká koruna přes nepříznivé předpovědi vykazuje silné ambice, zlotý a forint za ní pokulhávají. Britská libra bez pomoci silnějšího dolaru nemá aktuálně žádná esa v rukávu. Eurodolar stále stoupá.

První lednový pracovní den si česká koruna užívala povětšinou krásných 24,16 EURCZK, kde začala i dnešní obchodování. Nepochybně v tom sehrálo roli dění z konce roku, kde se na trzích přelévaly výrazně nižší objemy. Včera navíc vstupovaly do hry stále státní svátky ve světě. Tuzemská měna i Česká národní banka se každopádně stále těší důvěře mezinárodních investorů, což se projevuje dlouhodobě i na kurzu koruny k americkému dolaru. Devizové rezervy ČNB stále zůstávají jedněmi z největších na světě, takže se dá očekávat, že ČNB nebude chtít korunu pustit k nějakým výrazně slabším hodnotám ani v letošním roce, kdy se očekávají tlaky na mírné oslabování naší domácí měny. O něco hůře než česká koruna si poslední měsíc vedl polský zlotý, který se kromě několika dní kolem Svátků, kdy slabě posílil, ve vztahu k euru stále vracel k průměrnému pásmu 4,66 EURPLN. Včera předvedl stejnou situaci a po ranních neúspěších se na konci dne opět vrátil na 4,66 EURPLN. Maďarský forint sice závěr roku zvládl krásně, včera ale už zaznamenal propad z 399 EURHUF na 402 EURHUF. Ani zlotý, ani forint aktuálně nevykazují sílu, jakou má česká koruna. U polských sousedů je na vině minimálně nejasná vize tamní centrální banky, která děsí investory. U maďarských sousedů pak situaci komplikuje zejména inflace 22,5 % (nejvyšší hodnota v rámci zemí V4), byť Viktor Orbán oznámil, že domácí inflaci hodlá do konce roku 2023 snížit na jednociferné číslo, což působí ve srovnání s prognózami centrálních bank okolních zemí poměrně úsměvně. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 24,15 – 24,20 EURCZK.

Eurodolar dál strmě stoupá, dorovnal už hodnoty z léta 2022 a to i přesto, že včera euro vůči dolaru nepatrně oslabilo a kleslo na 1,065 EURUSD. Na české koruně je dění podobné. I tam dolar dlouhodobě ztrácí, ačkoli včera vývoj vykazoval v mírné formě opačný trend, když koruna oslabila na 22,68 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE.