zpět

Česká koruna proti euru stále velmi silná

20.12.2022

Česká koruna se nadále drží proti euru na velmi silné pozici. Maďarský forint přes nepříznivý vývoj na maďarské scéně posiluje. Ruský rubl po dlouhé době výrazněji oslabil.

Česká koruna během pondělí nepatrně oslabila na 24,23 EURCZK, dnes ráno pak odstartovala z 24,25 EURCZK. Klesající averze k riziku ve světě tak nadále vytváří prostředí, kde se koruna pohybuje v číslech, která byla prognosticky spíše neočekávaná. A to i přes aktuálně zřejmě velmi nízkou intervenční aktivitu ČNB. Maďarský forint včera posílil na 402 EURHUF a již celý týden tak i přes výkyvy pokračuje v trendu posilování. Ten výrazněji nezvrátilo ani nedávné oznámení, že Maďarsko, které se potýká s inflací více než 22 % a řeší nedostatek pohonných hmot, se navíc ocitne ve střednědobém horizontu bez celkem 12,1 miliardy eur z evropských peněz. Trhy zřejmě s tímto scénářem již počítaly, takže maďarské měně neublížil. Polský zlotý se včera přes drobné pohyby udržel na 4,68 EURPLN, což je v podstatě průměr, na kterém se zlotý drží od začátku listopadu. Polská inflace (CPI) podle prognóz dosáhne vrcholu kolem únoru 2023 někde lehce nad 20 %. Problémem bude ale spíše délka období, po jaké budou muset Poláci vydržet vysoké úrokové sazby, než samotná výše sazeb. Guvernér polské národní banky se v tomto ohledu vyjádřil, že by rád dodal obyvatelstvu optimismus, ale nemá ho kde brát. Na české koruně dnes očekáváme obchodování v pásmu 24,24 – 24,30 EURCZK.

Eurodolar se drží už měsíc a půl nad hranicí parity. Během pondělní seance se držel se zanedbatelnými výkyvy na 1,06 EURUSD. Česká koruna vůči dolaru poslední dny posilovala, hodně pod vlivem jestřábích komentářů ECB. Včerejšek už koruně ale přinesl drobné oslabení, když den zakončila na 22,80 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE