zpět

Česká koruna hledá post intervenční cestu

8.8.2023

Česká koruna spolu s dalšími středoevropskými měnami včera využila silného dolaru a připsala si zisky proti euru. Hlavní měnový pár se včera krátce podíval nad 1,10 EURUSD, dolar ale vývoj zvrátil nazpět.

Česká koruna i z kraje nového týdne stále hledá post intervenční směr vývoje. Včera se jí podařilo mírně posílit na 24,25 EURCZK. V její prospěch včera sice hovořila nečekaně úspěšná tuzemská průmyslová produkce, praktický dopad měl ale spíše posilující americký dolar. Na to konto si „urvaly“ svůj podíl zisku vůči oslabenému euru všechny středoevropské měny. A v rámci těch česká koruna posílila jak vůči zlotému, kde se dostala na úroveň 5,47 PLNCZK, tak i vůči forintu, kde atakovala 16,00 CZKHUF. Vůči forintu koruna výrazně posiluje už několik srpnových dní za sebou. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 24,20 – 24,27 EURCZK.

Hlavní měnový pár zažil během pondělní seance pokoření hranice 1,10 EURUSD, dolaru se ale podařilo zkorigovat situaci a dnes ráno se situace zase vrátila na 1,099 EURUSD. Vůči americkému dolaru česká koruna včera posílila na 22,04 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE