zpět

Česká koruna drtí rekordy, dnešní makrodata by ji mohla v úsilí podpořit

24.1.2023

Česká koruna pokračuje v oslnivé jízdě pod 24 EURCZK. Ekonomická nálada se zlepšuje nejen v USA a v Číně, ale i v Evropě. Eurodolar se zase více vzdálil paritě.

Česká koruna včera přidělala ještě více vrásek českým exportérům, když pokořila hranici 23,90 EURCZK a v závěru pondělního obchodování atakovala dokonce kurz 23,85 EURCZK. Dosavadní výklady tohoto vývoje poukazují na zájem investorů o exotičtější a méně bezpečné měny, mezi které patří i česká koruna, která je navíc zajímavě úročená. Přesto se stále nemění nic na všeobecném očekávání, že česká měna musí „stůj co stůj“ začít vydobyté pozice ztrácet. Už jen kvůli postupnému zužování úrokového diferenciálu. Maďarský forint včera mírně oslabil, den zakončil na 396 EURHUF, ale obecně si od prosincového zažehnání největší krize ve sporu s EU připsal zisky, které více či méně úspěšně stále drží. Signály z maďarské ekonomiky jsou aktuálně smíšené. Očekává se ale, že zemi potrápí letos velmi vysoká inflace. Už nyní se Orbánova vláda musí potýkat s velkými protesty učitelů za výrazné zvýšení platů, kdy Viktor Orbán šermuje tím, že pokud učitelé přidáno nedostanou, může za to EU se svými blokacemi peněz z evropských fondů – o své neochotě pracovat na upevňování svobody v zemi a na vymýcení korupce mlčí. Polský zlotý včera nepatrně posílil na 4,70 EURPLN, obecně ale od poloviny prosince oslabuje. Vyhlídky polské ekonomiky na rok 2023 mu aktuálně úplně nenahrávají, analytici je v posledních dnech zhoršili (některé hlasy očekávají pro letošek dokonce pokles HDP o 0,6 %). Recesi se země ale dle vývoje PMI indexu (pomalu se blíží k 50bodové hranici) snad vyhne. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 23,86 – 23,92 EURCZK.

Eurodolar láme další rekordy, aktuálně už ty z dubna 2022, když včera ráno začínal na 1,09 EURUSD. Během dne pak euro nepatrně oslabilo, ale i tak je trend stále stejný – parita se vzdaluje v nedohlednu. Ačkoli se inflace v USA sice vyvíjí dobře a výhledy americké ekonomiky naznačují, že by se mohla vyhnout recesi, pro nějakou změnu trendu na EURUSD není úplně důvod. Ekonomická nálada se zlepšuje také v Evropě, které nahrály nižší ceny energií a pozitivní signály v čínské ekonomice.

Více k očekávaným událostem ZDE