zpět

Česká ekonomika stagnuje

31.5.2023

Během dnešního dne dorazí květnový odhad německé spotřebitelské inflace. V USA pak budou v odpoledních hodinách zveřejněna makrodata z pracovního trhu.

Česká koruna během úterního obchodování opět ztrácela, kurz se většinu dne pohyboval nad úrovní 23,70 EURCZK, přičemž seanci naše domácí měna uzavřela těsně pod touto hladinou. Včerejší den také přinesl statistiku tuzemského hospodářského růstu za první čtvrtletí tohoto roku, jehož výsledek nenaplnil tržní očekávání ve výši 0,1% růstu, kdy česká ekonomika mezičtvrtletně pouze stagnovala. Pomalejší růst domácí ekonomiky by mohl znamenat i menší tlak na potenciální růst sazeb ze strany ČNB, čemuž pomohlo i poslední prohlášení viceguvernérky ČNB Zamrazilové, která vyjádřila podporu konsolidačnímu balíčku, zejména v souvislosti s protiinflačním faktorem tohoto opatření.

Na hlavním měnovém páru během včerejšího dne k výrazným pohybům příliš nedocházelo, americký dolar sice na začátku obchodování oslabil, ztráty ale ke konci seance vykompenzoval a nyní se nachází opět blízko nejsilnější úrovně za poslední 3 měsíce 1,0680 EURUSD. Ve Spojených státech se před páteční očekávanou statistikou non-farm payrolls o svou pozornost ještě přihlásí dubnová data počtu volných pracovních míst (JOLTS).

Více k očekávaným událostem ZDE