zpět

Česká ekonomika je venku z recese

2.5.2023

Podle prvního odhadu domácí ekonomika za 1Q 2023 meziročně klesla o 0,2 %, ale oproti předchozímu čtvrtletí šla nahoru o 0,1 %, čímž technicky skončila recese.

Přestože řada domácích ukazatelů hovoří o mírném zlepšení situace, na růžích ustláno rozhodně nemáme. Nezaměstnanost v březnu klesla na 3,7 %, což je velmi důležitý indikátor a hlavní hráz před většími finančními problémy řady domácností. Dokud spotřebitelé mají práci, budou zvládat nelehkou situaci s růstem cen. Ty jsou hlavním problémem. I když se tempo zdražování zpomaluje, je stále velmi rychlé a v březnu ceny rostly meziročně o 15 %.

Stach o budoucí příjmy a vysoké ceny měly největší vliv na snižující se výdaje na konečnou spotřebu. Naopak pozitivní vliv na HDP měla silnější zahraniční poptávka.


Při tak silném růstu cen nelze čekat, že by ČNB šla se sazbou dolů dříve než na přelomu roku, takže podpora ekonomiky nižšími sazbami letos nejspíš nepřijde. Zároveň však platí, že bankovní rada není nakloněna dalšímu zvedání sazeb. K tomuto kroku by zdražování muselo podstatně nabrat na rychlosti. V dalších měsících bude tedy 2T REPO sazba na 7 %.