zpět

Češi už čtvrtý měsíc po sobě utrácejí méně a méně

6.10.2022

Domácí maloobchodní tržby za srpen se meziročně propadly o 8,8 %. Oproti červenci klesly o 0,7 %. Obě čísla ukazují na zrychlování propadu tržeb maloobchodníků.

Existují dva hlavní důvody, proč čeští spotřebitelé letos neutrácejí v takové míře, jako v loňském roce a jeden, proč situace není ještě horší. Češi jsou obezřetní a nákupy toho, co nutně nepotřebují, odsouvají na lepší časy. To se týká zejména zboží dlouhodobé spotřeby.

Jedním z důvodů opatrného chování je robustní zvyšování cen prakticky ve všech oblastech spotřeby, které máme jedno z největších v EU. K tomu se samozřejmě připojuje obrovská nejistota ohledně nejbližších měsíců.

Za nepotravinářské zboží spotřebitelé nechali v kasách maloobchodníků o 10,3 % a za potraviny o 6,6 % méně než loni. Navíc dál pokračuje propad v tržbách e-shopů. Oblast obchodu, která za poslední roky rychle rostla, nyní nezažívá dobré časy, jejich tržby šly dolů o 10,2 %.

Češi však stále mohou tuto zimu zvládnout velmi dobře, protože máme dlouhodobě stále nejnižší nezaměstnanost v celé EU a podle Eurostatu dosáhla v srpnu 2,3 %. Průměr EU je přitom 5,9 %. Nejhůře jsou na tom Španělé (12,4 %) a Řekové (10,7 %).