zpět

Češi utrácejí stále méně

7.9.2022

Tržby domácím maloobchodníkům v červenci meziročně klesly o 7,2 %. Oproti červnu šly také dolů a to o 0,6 %. Dnešní čísla bohužel potvrzují snižující se apetit Čechů utrácet v delším i krátkodobém horizontu.

Spotřebitelé méně utráceli také ve specializovaných prodejnách s počítači a komunikačními zařízeními o 15,1 %, v domácích potřebách o 12 % a za kulturu, sport a rekreaci zaplatili Češi o 6,4 % méně než loni. Pokračuje pád tržeb internetovým a zásilkovým prodejcům, kterým šly tržby dolů o 5,9 %.

I když je domácí nezaměstnanost stále velmi nízká, ceny rostou tak rychle, že reálná mzda jde dolů. Navíc je tu mezi lidmi velká nejistota ohledně cen energií v zimních měsících, takže se čeští spotřebitelé připravují na horší časy. Střídmost ve výdajích je v dnešní době jen na místě, ale trpí tím tržby maloobchodníků.

Dokud zůstane nezaměstnanost dole a Češi budou mít práci, pak situace nemusí být nikterak vážná. V případě, že lidé začnou přicházet o práci v důsledku poklesu ekonomiky, maloobchodníkům půjdou tržby výrazně dolů.