zpět

Český statistický úřad dnes zveřejnil index cen výrobců za leden, ceny výrobců se stabilizují

28.2.2024

Ceny průmyslových výrobců se meziměsíčně zvýšily o 2,5 %. To je nejvyšší nárůst od loňského ledna. Za nárůstem stojí dle ČSÚ především nárůst cen v oddíle elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu. Zde se ale jedná hlavně o nárůst regulovaných složek – v případě nárůstu cen u plynu se jednalo o 38 % a stojí za tím hlavně vyšší ceny rozvodu plynu.

Meziročně ovšem ceny poklesly o 1,8 %. Jedná se o první meziroční pokles od listopadu 2020.

Ceny zemědělských výrobců meziměsíčně vzrostly o 0,7 %. Meziročně však byly téměř o 20 % nižší. Lednová data sice tedy přinesla po několika měsících meziměsíční nárůst cen v průmyslu, za ním ale stojí hlavně regulovaná složka u energií. Jinak vidíme velmi umírněný růst cen nebo jejich pokles. Takže i u průmyslových cen se situace stabilizuje a nemusela by znovu přenášet tlaky na spotřebitelské ceny, u kterých v lednu meziroční míra inflace poklesla na 2,3 %. To umožní ČNB jít dále s úrokovými sazbami dolů. 

Překážkou v rychlém snižování sazeb může být slabší kurz koruny, která se s každým snížením sazeb stává méně atraktivní a oslabující koruna pak může obnovit inflační tlaky.