zpět

Ceny ve Velké Británii nejvyšší za 30 let

23.3.2022

Únorová spotřebitelská inflace ve Velké Británii v únoru meziročně vzrostla o 6,2 % a je tak nejvyšší od března 1992. Meziměsíčně šly tamní ceny nahoru o 0,8 %. Obě čísla jsou nad prognózami trhů.

Není velkým překvapení skladba nejrychleji rostoucích cen. V únoru šlo především o náklady na bydlení, tedy elektřina a plyn. Na meziměsíčním čísle je také zajímavý fakt, že se ceny v Británii vrátily k růstu, protože v lednu meziměsíčně klesly o 0,1 %.

I když jsou dnešní čísla historická a březnová data nejspíš stanoví další milník v růstu cen. Do únorových se zatím jen mírně projevil hlavní důvod růstu cen, a sice válka na Ukrajině. Do těch březnových už bude mít plný dopad a ceny tato situace katapultuje nahoru stejně, jako v dalších zemích.

Nerostou jen ceny spotřebitelům, ale i průmyslovým výrobcům. V únoru šly meziročně jejich ceny vstupů nahoru o 14,7 % a výstupů o 10,1 %. Opět se jedná o rychlejší růst, než se čekalo. Navíc zde platí, že dnešní inflace průmyslových výrobců je zítřejší inflací spotřebitelů.