zpět

Ceny v průmyslu zpomalují růst

16.11.2022

Domácí ceny v průmyslu mírně zpomalily svůj růst, když v říjnu šly meziročně nahoru o 24,1 %. Ceny rostly nejrychleji letos v červnu a od té doby se jejich tempo má tendenci mírně snižovat.

Zmírnění tempa růstu se netýká pouze cen v průmyslu, ale také v zemědělství, kde růst zpomalil na 27,1 % a růst cen stavebních prací zpomalil 12 %. Pokud bychom dnešní číslo o průmyslových cenách očistili o ceny energií, pak by ceny vzrostly „jen“ o 15,7 %.

Nižší tempo zdražování vidíme nejen u cen v průmyslu, ale také v oblasti spotřebitelských cen, tedy u zboží na pultech obchodů. Zpomalení jejich meziročního růstu za říjen na 15,1 % však kazí fakt, že číslo je do velké míry ovlivněno vládními programy namířených právě na zmírnění zdražování. Ve skutečnosti jejich tempo dalece převyšuje 18 %.

Reakci ČNB na říjnová data o pomalejším růstu cen čekat nelze. Navýšení sazeb na prosincovém zasedání neočekává prakticky nikdo a zdá se, že 7% hranice 2T REPO sazby je nyní dostatečná. Naopak, na snižování sazeb není, právě vzhledem k inflaci, ještě čas.

Blížící se pokles ekonomiky by sice mohl ukazovat na dřívější snížení sazeb, aby ČNB svou restriktivní politikou nebrzdila ekonomický růst, ale inflace v tuto chvíli hraje prim a dokud ceny nezačnou přirozeně výrazněji zpomalovat tempo růstu, snížení sazeb se nedočkáme.