zpět

Ceny v průmyslu nabírají mírně na síle

17.1.2024

Ceny v průmyslu za prosinec meziročně vzrostly o 1,4 %, přičemž trhy počítaly s růstem o 1,7 %. I když tedy tempo bylo nižší, ceny pomalu nabírají na síle. Nejnižší byly v říjnu, kdy šly vzhůru jen o 0,2 %. Meziměsíčně ceny klesly o 0,5 %.

Dál pokračuje poměrně značný rozdíl v hodnotách i ve vývoji mezi spotřebitelskými a průmyslovými cenami. Zatímco ty spotřebitelské meziročně rostou o 6,9 %, ceny v průmyslu šly v prosinci nahoru jen o 1,4 %, což je nižší tempo jejich růstu, než jaké čekaly trhy.

Dnešní výsledek průmyslových cen vyznívá dvousečně. Na jedné straně ho lze vnímat jako stále nízké číslo, které je o to důležitější, že co se stane v průmyslu, se s mírným zpožděním přenese i na pulty obchodů, takže dnešní číslo můžeme číst jako potvrzení trendu směrem k nízké inflaci. Na druhé straně jejich tempo nabírá na síle.

Svou roli hraje ČNB a její možné snížení sazeb na únorovém zasedání. Nižší sazby budou pochopitelně působit lehce proinflačně, proto uvolňování měnové politiky bude pozvolné.