zpět

Ceny v Polsku jsou nejvyšší za 22 let

1.4.2022

Z celé Evropy začínají přicházet březnová data a není to pěkný pohled. Rychlý odhad polské inflace ukázal na meziroční růst cen za březen o 10,9 %. Meziměsíčně se ceny zvedly o 3,2 %.

Pokud se tyto odhady během dubna potvrdí bude se jednat u našich severních sousedů o nejrychlejší zdražování od července 2000. Obrázek vývoje cen v Evropě je prakticky všude stejný, ČR nevyjímaje. V České republice se všeobecně počítá, že březnová spotřebitelská inflace vzroste o 15 %.

V Polsku hlavní roli ve zdražování hrály ceny pohonných hmot a aut. Ty meziročně vzrostly o 33,5 %, následovaly veřejné služby, které zdražily o 2,9 %. Potraviny a nealkoholické nápoje šly nahoru o 9,2 %. Jak už bylo zmíněno, ceny meziměsíčně vzrostly o 3,2 %, což je nejvyšší hodnota od roku 1996.

Ceny se zvedají zejména z důvodu války na Ukrajině a obavy trhů z budoucích cen pohonných hmot vlivem jejich nedostatku, pokud Rusko nebo sama Evropa zavře kohouty. Pokud Evropa nebude ochotná platit v rublech, ceny poletí výrazně rychlejším tempem nahoru.