zpět

Ceny v domácím průmyslu zpomalily růst

16.8.2022

Domácí ceny v průmyslu za červenec meziročně vzrostly o 26,8 %, oproti červnu šly nahoru o 0,3 %. Obě čísla představují mírné zpomalení tempa růstu. Optimismus však není příliš na místě.

I když se stále jedná o výrazný nárůst cen, přesto lze vidět, že tempo zdražování se v posledních měsících zpomalovalo. Ceny za červenec jsou prvními, po dlouhé řadě devatenácti měsíců, ve kterých šly ceny nahoru stále rychleji, kdy došlo ke zpomalení růstu cen. Přesto z toho nelze dělat přehnaně pozitivní závěr, že ceny minuly svá maxima.

V posledním období sledujeme, že se jak průmyslové, tak především ty spotřebitelské ceny, dostávají na vrchol. To může být dvousečné, protože za jinak nezměněných podmínek tomu skutečně tak je. Na druhé straně, pokud se situace na Ukrajině vyostří a Rusko začne ještě více omezovat dodávky ropy a plynu, případně vzroste na trzích riziko toho, že se tak stane, mohou ceny znovu nabrat kurz směrem k prudšímu růstu. Navíc, letní měsíce pomalu končí a zdá se, že letošní zima nebude podobná žádné v nedávné historii.

Důvodem stále silného zdražování je růst cen především elektřiny, plynu a klimatizovaného vzduchu, které šly nahoru o 49,8 %, na druhé straně nejméně zdražily potravinářské výrobky a sice o 22,2 %. Ceny v zemědělství meziročně vzrostly o 39,8 % a stavebních prací o 13 %.