zpět

Ceny v domácím průmyslu rostou nejrychleji od ledna 1992

23.2.2022

Domácí lednové ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 19,4 %. Meziměsíčně se zvedly o 6,9 %. Takto silný růst nikdo nečekal a jedná se nejrychlejší zdražování v historii samostatné ČR.

Vývoj cenové hladiny průmyslových výrobců sice není ve středu hledáčku médií ani analytiků, ale o to více je důležitý. Bez velké nadsázky se dá říct, že dnešní ceny průmyslových výrobců ukazují, jak budou vypadat spotřebitelské ceny zítra. Po jednom měsíci zpomalení růstu průmyslových cen v lednu opět nabírají na rychlosti. 

Ceny rostou ve všech odvětvích. V zemědělství meziročně povyskočily o 21,4 %, stavební práce zdražily o 8,3 % a ceny tržních služeb pro podniky šly nahoru o 3,2 %.

Nejvíce na očích jsou ceny elektřiny, ta meziročně zdražila o 50,7 %, u kovodělných výrobků o 25,3 %, u chemických výrobků šla cena nahoru o 52,8 % a výroba z papíru podražila o 26 %. 

I když domácí ceny v průmyslu rostou o 19,4 %, stejná statistika v Německu ukázala na zrychlení zdražování o 25 %. V Německu ceny v průmyslu ještě nikdy v historii nerostly tak rychle. I to je důvod se domnívat, že domácí zdražování bude nabírat v dalších měsících na síle.

Od poloviny letošního roku by ceny mohly snižovat své tempo růstu, protože v meziročním vyjádření se budou letošní ceny srovnávat s loňskými, které od letních prázdnin rostly o více než 8 %. Přesto se nebude jednat o velkou změnu obrázku růstu cenové hladiny průmyslových výrobců.

Další neznámou je nejbližší vývoj na hranicích Ukrajiny a Ruska. Eskalace konfliktu, sankce oběma směry, omezování dodávek komodit a vyhrožování nutně nepovedou k ničemu jinému než k dalšímu nárůstu cen, a to zejména v oblasti energií. To se velmi rychle projeví do cen zboží na pultech obchodů pro běžné spotřebitele.