zpět

Ceny v domácím průmyslu dál rostou, nejvíce od ledna 1992

20.7.2022

Domácí index cen průmyslových výrobců za červen meziročně vzrostl o 28,5 %, meziměsíčně šel nahoru o 1,4 %. Ceny v zemědělství meziročně vzrostly dokonce o 42,5 %. Obrat může být na obzoru, protože dobrá zpráva z oblasti cen přišla z Německa.

Robustní zdražování samo o sobě není překvapením, ale zatímco naše ceny v průmyslu dál nabírají tempo a zrychlují, stejná statistika z Německa ukázala na skutečnost, že tamní ceny začaly zpomalovat.

Červen je po 24 měsících kontinuálního zrychlování zdražování prvním měsícem, kdy průmyslové ceny v Německu zpomalily a zvedly se „jen“ o 32,7 %, zatímco v květnu rostly o 33,6 %. Dnešní číslo je cenné také z toho důvodu, že trhy počítaly s dalším nárůstem tempa, to se však nepotvrdilo. Jedná se o první číslo, ale pokud se příští měsíc trend potvrdí a ceny budou pokračovat ve zpomalování, pak je to dobrou zprávou i pro ČR. Se zpožděním by ochlazení na poli cen mohlo dorazit i k nám.

Domácí ceny v průmyslu šly nahoru zejména kvůli zdražování elektřiny, plynu a páry, ty přidaly o 44,6 %. Kovy a kovodělné výrobky podražily o 30,9 % a ceny potravinářských výrobků o 21 %.

Hlavním faktorem zdražování je válka na Ukrajině a s tím spojená nejistota na trzích. Dokud se situace nezlepší, nelze počítat s trvalým otočením trendu zdražování.