zpět

Ceny plynu rostly v ČR nejvíce z EU

26.4.2023

Podle dnes zveřejněné zprávy Eurostatu se ceny plynu a elektřiny pro domácnosti ve druhé polovině loňského roku dostaly na nová maxima. Jejich růst akcelerovala válka na Ukrajině, ale prudký růst cen jsme viděli už ve druhé polovině roku 2021. Růst cen se ale v jednotlivých zemích dost lišil.

Ceny elektřiny vzrostly ve druhém pololetí roku 2022 proti stejnému období roku 2021 téměř ve všech zemích EU. Výjimkou je Malta a Nizozemí, kde ceny naopak poklesly. Na prvních místech žebříčku se nachází Rumunsko (+112 %) a Česká republika (+97 %). V EU vzrostly ceny v průměru o 21 %.

Mnohem vyšší nárůsty cen jsme viděli u cen plynu, kde se zdražování týkalo bez výjimky všech zemí EU. V průměru ceny vzrostly o 46 %. Suverénně nejvíce vzrostly ceny plynu domácnostem v České republice, a to o 231 %. Vysoké nárůsty nad 150 % mělo ještě Rumunsko (+165 %) a  Lotyšsko (+157 %). Jen ve dvou zemích se cenový nárůst vešel do 20 % - a to v Chorvatsku (+14%)  a na Slovensku (+18 %).

Země EU přistoupili ke krocení energetické krize různě a za použití různých opatření, od snížení daní na energie, přes různé příspěvky a pobídky až po zastropování cen. Tato opatření však výrazně zasáhla rozpočty jednotlivých zemí .

Zajímavostí pak je, že Česká republika se umístila na prvních místech jak v žebříčku nejvyšších nárůstů cen energií pro domácnosti, tak v žebříčku růstu zadlužení (nejvyšší nárůst veřejného zadlužení ČR ve čtvrtém čtvrtletí 2022 v poměru k HDP). 

Další zajímavostí pak je, že zohlednění všech možných opatření rozhodně nebylo nudou pro statistiky – proti cenám použitých Eurostatem se již dříve ozval ČEZ, podle kterého v případě elektřiny ceny nesedí. Hlavu měli na podzim zamotanou i čeští statistici a analytici. Panovaly totiž nejasnosti, jakým způsobem  bude do inflace zohledněn státní příspěvek na energie.