zpět

Ceny jídla v Japonsku vzrostly nejvíce za 47 let

23.6.2023

Celková míra inflace v Japonsku v květnu meziročně vzrostla o 3,2 %, což je podstatně nižší číslo, oproti odhadům. Navíc se jedná zpomalení jejich tempa růstu. Meziměsíčně ceny stagnovaly.

I když ceny meziročně rostly, jedná se o podstatné zpomalení. Trhy dokonce počítaly s nabíráním jejich rychlosti. To se nepotvrdilo především díky lepšící se situaci u mnoha položek spotřebního koše. Především to je elektřina, jejíž cena klesla o 17,1 %, mezi další položky, jejichž cena šla dolů, patří pohonné hmoty, světlo a voda. U dalších sice cena neklesala, ale došlo ke zpomalení růstu.

Naopak nahoru inflaci tlačily zejména ceny potravin, které meziročně zdražily o 8,6 %, což je nejvyšší tempo od září 1976.

Japonsko je tradičně velmi nízko inflační ekonomikou a není výjimkou, že nastává deflace, tedy snižování cen. Od roku 2021 jdou však ceny kontinuálně nahoru a obrat nastal až v letošním roce. Dá se čekat, že i další měsíce se ponesou ve znamení snižování tempa zdražování, protože ve prospěch této predikce bude hrát zejména vysoká srovnávací základna. Zde je však třeba poukázat na to, že nejvyššímu zdražování Japonci čelili na letos v lednu, kdy ceny šly nahoru o 4,3 %. Jedná se tedy o diametrálně odlišnou situaci od evropských zemí, které bojují s výrazně vyšší inflací.