zpět

Centrální banky přitvrzují

13.12.2021

Další zvyšování sazeb na obzoru? Vyjádření Guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka na průmyslové konferenci.

Pátek se nesl ve znamení inflace. Dopoledne byl zveřejněn její domácí výsledek Českým statistickým úřadem. Meziroční růst cen v tuzemsku zrychlil na 6 %. Odpoledne pak dorazila data z USA, podle kterých listopadová inflace dosáhla úrovně 6,8 %. Jedná o nejvyšší spotřebitelskou inflaci (CPI) od roku 1982. Na nárůst cenových hladin má velký vliv růst cen energií, který jde ruku v ruce se zvyšující se cenou potravin. Vypadá to, že ceny ropy a zemního plynu lehce slevily ze svým maxim a v případě dalšího příznivého cenového vývoje u těchto komodit by mohlo dojít ke zmírnění inflačních tlaků. Došlo také k růstu cen zejména ojetých vozů. Tento trend je dán nedostatkem autočipů do nových vozů, na které se dlouho čeká, a tlakem vlád na snižování emisí a zavádění elektromobility. FED avizuje snižování odkupu aktiv až k postupnému ukončení, tím se americké centrální bance otevře prostor pro zvyšování úrokových sazeb.

Ještě koncem listopadu se Guvernér ČNB Jiří Rusnok vyjadřoval v rozhovoru pro agenturu Reuters tak, že ČNB nemusí spěchat s dalším růstem sazeb a uměl by si představit situaci, že je v prosinci nezvýší. Po jeho pátečním prohlášení na konferenci Barometr českého průmyslu to vypadá všechno jinak. „Ještě bude nějaké další posunutí sazeb nahoru. Nejsme ještě ani na neutrální úrovni, která je kolem tří procent. Ale tam se brzy dostaneme. Lze ale čekat, že půjdeme ještě výše a tam nějakou dobu i setrváme,“ uvedl Rusnok. Guvernér Jiří Rusnok připomněl, že hlavním úkolem ČNB je udržovat cenovou stabilitu. „Bez cenové stability nebude nic ostatního. Je to nutná podmínka k prosperitě a normálnímu fungování státu, investičního prostředí i domácností,“ uvedl. Z uvedeného prohlášení na průmyslové konferenci je zřetelná snaha Jiřího Rusnoka krotit inflaci citlivě s ohledem na udržení tuzemského průmyslu v dobré kondici.

V pátek se koruna obchodovala proti euru za 25,32 až 25,44 proti americkému dolaru pak za 22,37 až 22,54. Pro dnešní den očekáváme pohyb v pásmu 25,35 – 25,45 EURCZK a 22,45 – 22,60 USDCZK.

Z domova

Z domova ani z regionu nás dnes žádná data nečekají.

Z Evropy

Z Německa dnes bude zveřejněn vývoj velkoobchodních cen v meziročním a meziměsíčním srovnání.

Z USA

Z druhé strany Atlantiku nás dnes nic nečeká. Pozornost se soustředí na středeční zasedání FEDu.