zpět

Cena zemního plynu významně klesla

7.12.2021

Cena zemního plynu na komoditní burze klesla za poslední týden o zhruba 30 %. Výsledky průmyslové produkce za říjen nedopadly tak tragicky, jak se očekávalo.

Česká koruna po týdnu umazala 30 haléřové manko na páru s eurem a zamířila do klidnějších vod kolem hladiny 25,45 EURCZK.  Včerejší čísla říjnových maloobchodních tržeb přispěla ke krátkodobému posílení koruny pod hranici 25,40 EURCZK. Potvrzuje se tak, že spotřeba domácností je stále na velmi solidní úrovni. Ta však dále prohlubuje inflační tlaky, na které zřejmě 22. prosince zareaguje bankovní rada ČNB dalším zvýšením úrokových sazeb. Odhady analytiků očekávají další zvýšení 2T repo sazby o 25 – 50 bb. do konce letošního roku. Obdobná situace je i na páru USDCZK, kde se kurz obchodoval v posledních dnech kolem hranice 22,50 korun za dolar.

Za poslední týden významně propadla cena zemního plynu na komoditní burze. Aktuální cena odpovídá hodnotám z letních měsíců. K výrazné korekci zemního plynu přispívají obavy z nové mutace omikron, která by mohla vést k dalším plošným opatřením, která by měla i dopad na průmyslová odvětví, kde je zemní plyn klíčovou komoditou. K poklesu přispívají i relativně teplé dny.

Z domova
Navzdory těžce zkoušenému odvětví automobilového průmyslu čísla průmyslové produkce v říjnu neskončily tak tragicky, jak se očekávalo. Průmysl meziročně propadl o 4,9 %, meziměsíčně vzrostl o 0,9 %. ČSÚ dále zveřejnil data k zahraničnímu obchodu, kde se i nadále potvrzuje trend stagnace vývozu a nárůstu dováženého zboží a data ke stavebnictví za říjen. Stavební produkce v říjnu vzrostla o 3,7 % y/y, meziměsíčně o 0,4 %. Horší čísla průmyslu přišla i z Maďarska.

Z Evropy
Pro eurozónu budou zveřejněna čísla k růstu hdp za 3.Q. Růst by se měl potvrdit na hodnotě 2,2 % proti předešlému kvartálu. ZEW index ekonomické nálady v Německu vykáže zřejmě horší čísla.

Z USA
Z USA dorazí data spíš druhořadého významu. Vedle obchodní bilance stojí za zmínku ještě Červená kniha.