zpět

Cena ropy klesá, české čerpací stanice zdražují

28.8.2023

V posledních týdnech šla cena ropy nahoru a vystoupala až k 87,50 USD/barel. Na tuto hodnotu se ropa dostala 9. srpna, ale od té doby její cena opět klesá, ale české čerpací stanice využily situace a domácí ceny pohonných hmot jdou stále nahoru.

Cena benzínu se dostala na 39,60 korun za litr a nafta se dotkla hranice 38 korun za litr. Daňový argument, na jehož základě mělo zdražování na domácím trhu určité opodstatnění začátkem srpna, už dávno vyprchal a nyní už čeští čerpadláři jen profitují na poptávce.

Nesedí ani další používaný argument o sjednaných objednávkách ropy v minulosti, protože podstatněji dražší byla ropa naposledy v listopadu 2022, kdy její cena dosahovala nad 98 dolary za barel.

Dnes není příliš důvod, proč by cena ropy měla významně růst. Zamíchat kartami může míra ofenzivy ukrajinské armády, obava o to, jak bude situace vypadat v chladnějších měsících a v průběhu následné zimy, ale obecně vzato je spíše pravděpodobnější, že její cena se ustálí. Nižší světová poptávka, ekonomické problémy Číny a nižší tempo růstu HDP v USA a EU naznačují, že se cena ropy bude pohybovat hlouběji pod 90 dolary za barel.   

Čeští motoristé to však pocítí jen velmi mírně a důvody pro podstatnější zlevnění domácích pohonných hmot prakticky nejsou. Jejich ceny by šly dolů pokud by se ropa delší dobu udržela pod 85 USD/barel.