zpět

Cena lithia letos klesla už o 75 procent. Hlavně kvůli vysokým zásobám

24.11.2023

Ačkoliv se o lithiu říká, že jde o klíčovou surovinu 21. století, tak její cena na burze v posledních týdnech až měsících stále klesá. Přitom lithium se využívá při výrobě baterií do elektromobilů, chytrých mobilních telefonů a jde i o klíčový prvek pro výrobu důležitých bateriových úložišť pro úspěšný přechod k udržitelné ekonomice.

Letošní propad ceny lithia dosahuje už na 75 procent. Navíc je možné očekávat, že tento cenový propad ještě není poslední.

Lithium je velmi lehký a měkký kov, který má stříbřitě lesklou barvu. Dlouhodobě je známé, že lithium dobře vede elektrický proud i teplo, a i díky tomu může jít o základ prakticky všech komerčně využívaných a používaných bateriových technologií. Vznikají sice některé alternativy i bez přítomnosti lithia, a to zejména díky sodíko-iontové technologii, vše je ale teprve spíše v počátcích.

Při pohledu do trhu s lithiem je patrné, že cenový propad letos nastal kvůli značnému převisu nabídky. Analýza poradenské společnosti Benchmark Mineral Intelligence navíc očekává, že do opětovného deficitu se světový trh s lithiem dostane až v roce 2028. Dopad na to mají mimo jiné i vysoké úrokové sazby mnoha centrálních bank po celém světě, které mají v ideálním případě tlumit inflaci.

Kvůli vysokým úrokovým mírám totiž řada výrobců elektromobilů nyní přehodnocuje svou výrobní a obchodní strategii. Celosvětová poptávka po elektromobilech je velmi nejistá, a i na to investoři v posledních měsících zareagovali. Budou však patrné velké regionální rozdíly, na čemž se shoduje i řada odborníků.

Dodávky lithia navíc podle odhadů v příštím roce dále porostou, a proto se opětovného poklesu cen lithia můžeme dočkat opět v příštím roce.

K vysokým zásobám lithia momentálně přispívá i situace v Africe. Řada čínských firem tam totiž postupně otevírá nové a nové doly. Oblíbily si hlavně Zimbabwe nebo Namibii. Velké lithiové zásoby jsou ale v rámci Afriky i třeba v Demokratické republice Kongo nebo v Mali.

V oblasti čínské těžby lithia je ale zřejmé, že na druhé koleji jsou v oblasti Afriky pracovní podmínky a lidská práva. Řada organizací totiž dlouhodobě upozorňuje na to, že pracovní prostředí není pro africké dělníky mnohdy bezpečné, nedostávají od představitelů čínských podniků potřebné ochranné pomůcky a když nejsou zrovna v dolech, tráví čas ve velmi malých chatkách, kde jsou extrémně vysoké teploty.

I Česká republika má své lithiové zásoby. Ty se nacházejí na severu republiky v oblasti Cínovce a hovoří se o tom, že jde o největší lithiové ložisko v celé Evropské unii. Podle odhadů se tam aktuálně nachází asi 3 procenta světových zásob lithia. Menší množství lithia se nachází i v oblasti Slavkovského lesa. Oproti Cínovci jsou ale tyto zásoby mnohem nižší. Česká republika pro těžbu lithia ale zatím příliš nic neudělala, a i kvůli četným byrokratickým překážkám ji opět začíná ujíždět vlak.

Nicméně řada klíčových producentů lithia začíná kvůli klesající ceně omezovat produkci. Odborníci upozorňují i na to, že ceny lithia na trzích klesají až na tak nízkou úroveň, kdy se již nevyplácí provádět reinvestice.