zpět

Celý svět bojuje s inflací, Čína s deflací

9.11.2023

Spotřebitelské ceny v Číně v říjnu meziročně klesly o 0,2 %, dochází tedy k celkovému zlevňování. Meziměsíčně šly ceny dolů o 0,1 %.

Na první pohled by se možná zdálo, že snižování cen je skvělý výsledek, ale v případě Číny tomu rozhodně tak není, naopak. Čínská vláda se snaží podporovat spotřebu domácností, ale už delší dobu se jí to hrubě nedaří. Od dubna letošního roku tamní ceny balancují kolem nulového růstu s občasným pádem do červených čísel.

Nejlépe je to vidět na příkladu cen potravin. Ty v říjnu zlevnily o 4 %, což představuje už čtvrtý měsíc kontinuálního poklesu. V říjnu dokonce zlevnily nejvíce za poslední dva roky. Nepotravinářské zboží šlo mírně nahoru, oděvy podražily o 1,1 %, bydlení o 0,3 %, zdravotnictví o 1,3 % a vzdělávání o 2,3 %.

Problémy s deflací jsou dobře vidět zejména na meziměsíční statistice. V meziměsíčním vyjádření v posledních 12 měsících ceny rostly pouze čtyřikrát. V říjnu ceny klesly o 0,1 %.

Deflace je problém, protože obchodníci, distributoři a výrobci dostanou za své zboží méně peněz. Náklady jim však zpravidla rostou či v nejlepším stagnují. Dočasně si pomohou tak, že si krátí zisky, ale to nejde dělat do nekonečna. Následuje omezování nákladů, následně výroby, mezd, zaměstnanců a pokud deflace trvá dlouho a je hluboká, pak to nevyhnutelně vede ke zavírání podniků.