zpět

Celkem nudná zpráva

9.1.2023

Nižší inflace v Evropě. Silná data z amerického trhu práce. Eurodolar jde nahoru. Úprk investorů od zelených bankovek.

V pátek se s makrodaty roztrhl pytel. Z eurozóny k nám dorazila předběžná čísla ohledně prosincového růstu cenové hladiny. Podle prvních odhadů Eurostatu si inflace vzala přes Vánoce menší dovolenou a lehce zvolnila. Podařilo se jí zpomalit svůj růst na 9,2 procent meziročně oproti listopadovým 10,1 %. Za lepšími inflačními čísly stojí lehký pokles cen energií, ty meziměsíčně zlevnily o 6,5 procenta. Ceny potravin, tabákových výrobků a alkoholu nadále rostou, během prosince zdražily o 13,8 %. Prosincová inflace se dostala na nejnižší úroveň od srpna…..přesto nadále zůstává na hony vzdálená dvouprocentnímu cíli Evropské centrální banky. Relativně dobrá data se dočkala od trhů jen vlahého přijetí, jádrová složka inflace totiž i během prosince meziměsíčně vzrostla.

Jako každý první pátek v měsíci spatřila světlo světa statistika z amerického trhu práce. Věru jako se zpívá v jedné písni – Amerika je zem veliká. Dolary všem dá Amerika. Příležitost je tu veliká. Místní pracovní trh se zdá být pružnější než po Vánocích napnuté kšandy. Američanům se během prosince podařilo snížit míru nezaměstnanosti z listopadových 3,6 na neskutečných 3,5 procenta! Jejich nabušená ekonomika dokázala mimo zemědělství vytvořit celkem 223 tisíc nových pracovních míst. Jen pro Vaši představu, trh počítal zhruba s 200 tisíci nově vytvořenými pracovními místy. Nejvíce přispělo pohostinství, zdravotnictví, stavebnictví a sociální služby. A aby toho nebylo málo, průměrná hodinová mzda v USA rostla pomaleji než se čekalo. Akciové trhy po zveřejnění dat jásaly. Bankéři z amerického Fedu se tak nadále mohou soustředit na utahování šroubů a krocení „zlé“ inflace.

Koruně se daří, což je jistá dobrá zpráva pro všechny Čechy, kteří se rozhodli vyrazit začátkem roku na dovolenou. V pátek večer se české kačce podařilo opět nakouknout pod čtyřiadvacítku a chvíli tam i setrvat. Euro se v pátek obchodovalo za 23,95 až 24,08 EURCZK. Eurodolar po zveřejnění dat z USA začal poukazovat na menší atraktivitu zelených bankovek a vystoupal z 1,048 až na 1,064 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE