zpět

BYD překoná v roce 2023 hranici 3 milionů elektromobilů a ohrozí dominantní postavení Tesly

3.1.2024

Čínský gigant v oblasti elektromobilů BYD překročil v roce 2023 hranici 3 milionů nových energetických vozidel a již druhým rokem po sobě překonal výrobu společnosti Tesla. Úspěch společnosti BYD znamená, že je na globálním trhu s elektromobily impozantním hráčem.

Navzdory významu společnosti Tesla se zdá, že přístup společnosti BYD, která nabízí hybridní modely v nižší cenové relaci, nachází odezvu u širšího segmentu trhu. Společnost BYD, která má ambice přesahující čínský trh, je odhodlána rozšířit svou přítomnost na mezinárodní úrovni a vybudovat nové výrobní centrum v Maďarsku.

Čínský gigant v oblasti elektromobilů BYD Co Ltd v pondělí oznámil, že v roce 2023 vyrobí více než 3 miliony nových energetických vozidel, čímž se již druhý rok po sobě pokusí překonat výrobu společnosti Tesla Inc(NASDAQ: TSLA).

Údaje o výrobě BYD vs. Tesla

Zatímco společnost Tesla ještě nezveřejnila své celoroční údaje za rok 2023, tento milník upevňuje pozici společnosti BYD jako impozantního hráče na globálním trhu s elektromobily (EV). Společnost Tesla, významná značka v odvětví elektromobilů, zveřejnila, že za první tři čtvrtletí roku 2023 vyrobila 1,35 milionu vozů. Pro srovnání, údaje o výrobě společnosti BYD za celý rok předstihly společnost Tesla, přičemž čínská společnost vyrobila 1,88 milionu vozidel v roce 2022 a více než 3 miliony v roce 2023.

Jeden z významných rozdílů mezi společnostmi BYD a Tesla spočívá v produktovém portfoliu. Vozy BYD jsou určeny převážně pro nižší cenovou kategorii než nabídka společnosti Tesla a často zahrnují hybridní verze. Zatímco společnost Elona Muska prodává výhradně vozy poháněné výhradně bateriemi, zdá se, že přístup společnosti BYD k hybridním modelům nachází odezvu u širšího segmentu trhu.

Prodeje společnosti BYD v roce 2023 zahrnovaly 3,02 milionu vozů na nové energie, přičemž 1,6 milionu tvořily osobní vozy pouze na baterie a 1,4 milionu hybridy. Společnost ukončila výrobu vozů s čistě benzinovým a naftovým pohonem v březnu 2022.

Přestože společnost BYD mírně zaostala za očekáváním agentury CLSA, která předpokládala prodej 3,05 milionu vozů, je zřejmý pozoruhodný finanční výkon společnosti, zejména ve druhém čtvrtletí, kdy zaznamenala ohromující 98% nárůst prodeje osobních vozů na novou energii ve srovnání s předchozím rokem.

Analytici poukazují na strategickou pozici společnosti BYD, která se zaměřuje na masový trh, což je mezera, kterou by společnost Tesla mohla mít přinejmenším v krátkodobém horizontu obtížně dosažitelnou. Vzhledem k tomu, že většina vozů společnosti BYD je cenově dostupnější, zdá se, že společnost má dobrou pozici k tomu, aby využila rostoucí poptávky po elektrických vozidlech, zejména v Číně, kde prokázala dominantní postavení v odvětví elektrických vozidel.

Rostoucí čínský trh s elektromobily

Čína zůstává klíčovým trhem pro elektrická vozidla, na němž má společnost BYD významný podíl. Společnost Tesla se navzdory své celosvětové přítomnosti spoléhá na Čínu, kde ve čtvrtletí končícím 30. září realizovala přibližně pětinu svých prodejů. To zdůrazňuje dominantní postavení čínských společností v odvětví elektromobilů.

Úspěch společnosti BYD je součástí širšího trendu na čínském trhu s elektromobily. Další společnosti, jako Li Auto Inc (HKG: 2015), Xpeng Inc (NYSE: XPEV), Huawei a Zeekr, rovněž dosahují pozoruhodných úspěchů. Například společnost Li Auto dodala v prosinci více než 50 000 vozů, čímž dosáhla 182% meziročního nárůstu. Podobně společnost Xpeng vykázala 17% meziroční nárůst celkových dodávek a v roce 2023 dosáhla 141 601 vozů.

Ambice společnosti BYD však přesahují čínský trh a její zahraniční prodeje v roce 2023 přesáhnou 242 000 osobních vozidel s novou energií. Společnost oznámila plány na výstavbu nového výrobního centra v Maďarsku, což signalizuje odhodlání rozšířit svou přítomnost na globálním trhu. Společnost BYD v současné době prodává v Evropě pět modelů a v příštích 12 měsících plánuje uvést na trh další tři.