zpět

Budoucnost eura: rozhodněte o designu evropské měny

19.7.2023

Vzhled eurobankovek se nezměnil již posledních 20 let a Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla pro jejich další emisi v rámci níž zapojila veřejnost do hlasování ohledně změny jejich vzhledu.

Vznik eura můžeme zařadit již do roku 1999 a bylo jedním z hlavních cílů Evropské Unie. Prakticky se však bankovky a mince dostaly do oběhu až v roce 2002 a postupně expandovalo do rostoucí EU. V současnosti je v oběhu sedm různých nominálních hodnot 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € a 500 €. Každá hodnota má pak svoji specifickou barvu a je na ní vyobrazen určitý evropský architektonický sloh. Konkrétněji jsou na rubu vyobrazeny různé mosty a na líci potom okna a brány. Ačkoliv byl později zastaven tisk bankovek o nominální hodnotě 500, stále zůstávají v platnosti ty již vydané.

Bezpečnost bankovek je zaručena použitím hologramů, které mají v případě nižších hodnot podobu holografického pásu a v případě vyšších nesou obraz nominální hodnoty. Dalším prvkem je použití inkoustu s proměnlivou barvou použitém v pravém horním rubu bankovek s vyšší hodnotou. Samozřejmostí je i použití bezpečnostního proužku a také vyvýšeného tisku.

Všechny bankovky pak obsahují podpis aktuálního prezidenta ECB. Na první sérii byl podpis druhého prezidenta ECB Jeana-Clauda Tricheta. Bankovky vytištěné v roce 2012 pak obsahují podpis třetího prezidenta Maria Draghiho a od roku 2020 se pak na bankovkách začíná postupně objevovat podpis prezidentky Christine Lagarde.

V oběhu bylo dle Evropské centrální banky k prosinci 2022 zhruba 29 miliard bankovek s nominální hodnotou okolo 1,5 bilionu eur. Dále je také odhadováno, že průměrná životnost bankovek je cca 3 roky s tím, že u vyšších nominálních hodnot se předpokládá, že vydrží déle. Největší podíl na počtu bankovek pak mají ty s hodnotou 50 eur.

ECB v současnosti zvažuje 7 možností, dotýkajících se různých témat. Účastnit průzkumu se může každý a na výběr jsou například témata jako ptactvo symbol svobody, evropské kulturní dědictví, evropské hodnoty nebo evropské řeky.  Hlasovat je možné do konce srpna tohoto roku. V roce 2024 pak ECB na základě průzkumu vyhlásí veřejnou soutěž o konkrétní návrh na dané téma a oficiálně by měly nové bankovky vstoupit do oběhu v roce 2029.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová pak na to konto uvedla: "Mezi naší jednotnou měnou a naší sdílenou evropskou identitou existuje silná vazba a naše nová série bankovek by to měla zdůraznit." Lagardeová pak chce, aby se evropští občané více ztotožnili s novým vzhledem eurobankovek a zapojili se do tohoto průzkumu. Nové bankovky bude obtížné padělat, a navíc bude mít jejich výroba menší dopad na životní prostředí. 

Na výrobě a následném tisku by se pak měli podílet i dva hlavní výrobci bankovek v Evropě, a to německá tiskárna Giesecke+Devrient a francouzská společnost Oberthur Fiduciaire. Obě tyto firmy poskytnou své odborné znalosti pro zabezpečení bankovek a celý proces bude podléhat nejvyšším technologickým a kvalitativním standardům.

redaktorka: Elena Salfická

Vystudovala obor Ekonomika a management na Univerzitě Pardubice. Zajímá se o investování a zahraniční politiku. Kromě publikací textů na edevizy.cz působí i jako produktový editor.