zpět

Britské zdražování zvolňuje

19.4.2023

Index spotřebitelských cen ve Spojeném království vzrostl v březnu v meziročním srovnání na 10,1 % z 10,4 % v únoru. Meziměsíčně pak došlo k růstu cenové hladiny o 0,8 %, přičemž trhy očekávaly výraznější pokles tempa růstu.

Zmírnění růstu spotřebitelské inflace ve Spojeném království v březnu odrážely především změny v cenách dopravy a pohonných hmot, což je do značné míry dáno i vysokou srovnávací základnou z minulého roku. K poklesu tempa růstu došlo také v sektoru služeb, bydlení, restaurací a hotelů. Naopak zvýšení cenové hladiny bylo zaznamenáno u potravin, rekreace a kultury.

Dle modelových odhadů Národního statistického úřadu Velké Británie by měl být růst spotřebitelských cen již za svým vrcholem. Připomeňme si, že tamní centrální banka na svém posledním zasedání zvýšila úrokové sazby o 25 bazických bodů na úroveň 4,25 %, přičemž ale varovala, že v případě přetrvávajících inflačních tlaků bude nutné další zpřísnění měnové politiky. Britská libra po zveřejnění dat mírně posiluje k 26,65 GBPCZK.