zpět

Britská libra nejlevnější od konce září

10.11.2022

Americké volby zásadní vliv na dolar zatím neměly. Maďarská inflace na novém vrcholu. Polská centrální banka ponechala sazby beze změny. Britská libra oslabila na minima z konce září.

Středeční obchodování s eurem bylo relativně klidné, když koruna již nerozšiřovala své předchozí zisky a naopak chvilkově dorovnala nejslabší hodnotu tohoto týdne těsně pod 24,40 EURCZK. Intradenní ztrátu 0,4 % v rámci regionu utrpěl maďarský forint, který zamířil zpět nad hranici 400 EURHUF a kterému tak k ziskům nepomohlo ani dosažení nového rekordu meziročního růstu spotřebitelských cen. V říjnu v Maďarsku ceny meziročně vzrostly o 21,1 %. Polský zlotý včera proti euru oslabil o 0,5 % na odpoledních 4,712 EURPLN. Ztráty zlotého korespondovaly s oslabením celého středoevropského regionu a nepomohlo mu ani odpolední zasedání tamní centrální banky. Oproti očekávanému zvýšení základní sazby o 25 bb. nebyla základní sazba na zlotém změněna a byla ponechána na 6,75 %. Dnes očekáváme obchodování „eurokoruny“ v pásmu 24,30 – 24,40 EURCZK.

Jestli se nějaké měně včera nedařilo, byla to britská libra, když proti koruně odepsala 20 haléřů a den zakončila na 27,55 GBPCZK. Proti dolaru včera ztratila z 1,1550 GBPUSD na 1,1340 GBPUSD. Znamenalo to nejslabší libru od konce září.

Dolar si včera připsal zisky, když z ranní hodnoty 1,008 EURUSD posílil na úroveň parity. Americké volby do obou komor parlamentu zatím na dolar větší vliv neměly. Byť stále mohou republikáni ovládnout jak Sněmovnu reprezentantů tak Senát, nepůjde o tak přesvědčivý výsledek, jak si příznivci strany předchozího prezidenta Donalda Trumpa malovali. Od dolaru očekáváme obchodování v mantinelech 24,10 – 24,35 USDCZK.