zpět

Britská inflace se v srpnu vyšplhala na 6,7 %. Jak na to zareaguje tamní centrální banka?

20.9.2023

Inflace ve Spojeném království se v letošním srpnu dostala na 6,7 procenta. Nepotvrdily se tak odhady mnohých odborníků, kteří očekávali, že meziroční tempo zdražování v srpnu dosáhne na 7 procent. Překvapivé výsledky vyvolávají otázku, jaký postoj k celé věci zaujme britská centrální banka a zda bude svou měnovou politiku i nadále zpřísňovat.

Za nižší inflací stojí hlavně nižší ceny letenek a zlevnilo i ubytování v tamních hotelech. Příznivější cenový vývoj oproti původním odhadům zaznamenaly i ceny potravin, které tedy nerostly tak prudce, jak podle odhadů měly. V červenci byla meziroční britská inflace o jednu desetinu procentního bodu vyšší.

Podle původních predikcí se inflace měla dostat na sedmiprocentní hranici hlavně kvůli rostoucím cenám paliv a z důvodu zvýšení daně z alkoholických nápojů. Na překvapivý pokles inflace každopádně zareagoval i kurz britské libry a vůči americkému dolaru i euru došlo k jeho mírnému oslabení.

Je zřejmé, že z důvodu vykázané inflace už nejsou investoři tak přesvědčeni o tom, že britská centrální banka nakonec opravdu zvýší své úrokové sazby. Britská centrální banka už dříve ve svých oficiálních předpovědích pracovala s tím, že za srpen se inflace dostane na 7,1 procenta. K jejímu výraznému snížení mělo dojít během letošního října, kdy měla úspěšně protrhnout hranici pěti procent. I v takovém případě by se ale meziroční tempo zvyšování spotřebitelských cen nadále drželo nad dvouprocentním inflačním cílem.

Investoři tedy s napětím očekávají čtvrteční reakci britských centrálních bankéřů. I vzhledem k rostoucím cenám ropy je ale stále možné, že dojde ke zvýšení základní britské úrokové sazby na 5,50 procenta. Nyní jsou úrokové míry ve Velké Británii nastaveny na 5,25 procenta.

Případné opakované zpřísnění britské měnové politiky by mohlo negativně dopadnout na tamní hospodářský růst. Červencová data ukázala, že ekonomika Spojeného království se citelně snížila a v meziměsíčním srovnání se propadla o 0,5 procenta. Pokles britské ekonomiky byl tažen hlavní nižší produkcí v oblasti služeb a celkově se nepotvrdily analytické odhady, které hovořily o propadu britské ekonomiky jen o dvě desetiny procenta.

Britská centrální banka by měla ve svém rozhodování myslet i na inflační očekávání. Pokud se totiž právě ta budou dlouhodobě držet na vysokých úrovních, bude mít BoE v dosažení inflačního cíle daleko náročnější postavení. Už nyní jsou úrokové náklady ve Velké Británii nejvyšší za posledních patnáct let. Firmám se prodražují podnikové úvěry, spotřebitelům hypotéky.

Ve prospěch snižování inflačních tlaků ve Velké Británii každopádně hovoří ceny výrobců. Ty se totiž v srpnu v meziročním srovnání o 0,4 procentního bodu propadly a dosáhly na 2,3 procenta.

Během minulého týdne se evropští centrální bankéři rozhodli zvýšit úrokové sazby na rekordní maxima. Ve středu budou o nastavení měnové politiky jednat i američtí centrální bankéři a čeká se, že několikaměsíční tempo jejich postupného růstu se minimálně pro současné období zastaví.