zpět

Britská ekonomika stagnuje

13.7.2023

Národní statistický úřad Spojeného království dnes ráno zveřejnil data o růstu HDP za květen. Výsledek skončil lépe, než počítaly tržní predikce, britská ekonomika však stále stojí na místě.

Hrubý domácí produkt Spojeného království v květnu meziměsíčně klesl o 0,1 % po růstu o 0,2 % v dubnu, což je mírně lepší výsledek oproti tržním odhadům, které počítaly s poklesem o 0,3 %. V meziročním vyjádření se míra HDP ve srovnání se stejným měsícem loňského roku snížila o 0,4 %, což je taktéž lepší výsledek, než se kterým počítaly tržní odhady. V souhrnu však britská ekonomika stagnuje, jelikož během 4 měsíců od ledna letošního roku nevykázala takřka žádný růst.

K poklesu HDP v květnu nejvíce přispěl výrobní sektor, který zaznamenal pokles o 0,6 %, za což mohly zejména poklesy dodávek elektřiny a plynu. Naopak kladným přispěvatelem k růstu produkce v tomto období byl zpracovatelský průmysl, který vzrostl o 0,8 %. Po impulsu od guvernéra Bank of England Andrewa Bailyeho z úvodu týdne, kdy libra posílila nad úroveň 28,00 GBPCZK, britská měna opět ztrácí. Během včerejšího obchodování vůči české koruně odepsala již 30 haléřů, aktuální kotace se tak pohybují okolo 27,75 GBPCZK.