zpět

Britská centrální banka si „bere pauzu“

22.9.2023

Bank of England již sazby nezvýšila. Koruna včera lehce ztrácela. Dnes dorazí PMI Indexy z eurozóny.

Obchodování s domácí měnou bylo včera relativně klidnější, když si koruna po velkou část dne vystačila s pohybem v pásmu 24,39 – 24,45 EURCZK. Během dne měla koruna tendenci mírně ztrácet. Podobným vývojem se včera prezentoval i kurz polského zlotého. Kurz maďarského forintu se od vývoje na zmíněných měnách odlišoval, když během dne výrazněji oslaboval, když během středy odepsal více než jedno procento. Ani dnes s větší změnou kurzu „eurokoruny“ nepočítáme, když domácí měnu očekáváme u hranice 24,40 EURCZK.

Včerejší hlasování Bank of England znamenalo po více než roce a půl přestávku v konstantním zvyšování sazeb na libře. Hlasování bylo velmi těsné, když v devítičlenné bankovní radě dopadlo výsledkem 5:4 ve prospěch neměnných sazeb. Důvodem změny názoru několika členů rady mohl být ve středu zveřejněný výsledek britské inflace, která hodnotou 6,7 % zaostala za očekáváním trhu, očekával se růst o 7,0 %.

Americký dolar včera odepsal část zisků, které si připsal po středečním zasedání Fedu. Pro korunu to znamenalo obchodní pásmo 22,89 – 23,02 USDCZK, když se velkou část dne udržela pod úrovní 23,00 USDCZK. Včera zveřejněné týdenní výsledky z amerického trhu práce větší dopad na kurz neměly. I dnes očekáváme obchodování koruny spíše pod hranicí 23,00 USDCZK než nad ní.

Více k očekávaným událostem ZDE