zpět

Britové i Švýcaři zvedají sazby

23.9.2022

Zvýšení úrokových sazeb si na včerejších zasedáních odsouhlasily centrální banky Velké Británie i Švýcarska. Americký dolar dál posiluje.

Včera oznamovaná statistika indikátoru spotřebitelské důvěry pro celou eurozónu zaznamenala opět další propad. Důvěra spotřebitelů se zhoršila v září z -25 na -28,8, přičemž analytici očekávali mírnější pokles. Výsledku nepomáhá zejména prohlubující se energetická krize, geopolitické napětí a také začínající cyklus zvedání úrokových sazeb ze strany ECB. Koruna se na páru s eurem opět zastavila těsně pod hranicí 24,70, do vyšších hladin jí prozatím pravděpodobně nepouští intervenující ČNB.

V cyklu zvyšování sazeb včera pokračovala i centrální banka Velké Británie. Bank of England na svém zasedání zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů, což bylo v konsenzu s většinovým očekáváním trhu. Lehkým překvapením ovšem bylo, že tři členové rady hlasovali pro výraznější utažení o 75 bazických bodů. K mírnějšímu růstu sazeb by do budoucna teoreticky mohlo pomoci celkové snížení nejistoty ohledně vývoje cen energií, jelikož jejich zastropování by mohlo více omezit další růst spotřebitelské inflace a tím i nutnost důraznějšího utahování měnové politiky.

Měnověpolitické rozhodnutí včera měla na programu i švýcarská centrální banka (SNB), která zvedla hlavní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů ze záporné hodnoty – 0,25 % na 0,50 %. Americký dolar se i včera nacházel na dohled úrovně 0,9800 EURUSD, vůči české koruně pak posílil nad 25,10 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE